We hebben het nog steeds naar onze zin
Door: Lieke
Blijf op de hoogte en volg Lieke
17 April 2007 | Suriname, Paramaribo
Sinds begin deze maand loop ik stage op gynaecologie en verloskunde. De eerste week van april stond ik op gynaecologie en sinds vorige week sta ik op verloskunde.
Op gynaecologie was het onze taak om alle administratie te doen, de dokters te volgen en daarnaast vooral Prins Charles (een arrogante dokter met een lekker lijf) te assisteren bij curettages. Onze zeer interessante taak bestond uit het opensperren van vrouwen hun vagina met marteltuigen, bij voorkeur nog voor ze volledig verdoofd waren. Gynaecologie was rustig maar wel een beetje saai en daarom waren we blij dat we vorige week op verloskunde konden beginnen.
Wat kan ik over verloskunde zeggen; voor al mijn kinderloze vrouwelijke soortgenoten één advies: ADOPTEER. En als dat niet kan opteer dan voor epidurale verdoving. Hier is de verloskunde nog erg primitief, erger dan we ons hadden voorgesteld. De vroedvrouwen hebben geen medelijden met jammerende “primi’s” (komt van primipara en is een medische term voor vrouwen die hun eerste kind baren) en dreigen zelfs de kamer te verlaten als ze te vroeg persen of iets anders doen wat hen niet bevalt. Bovendien valt scheuren hier absoluut te verkiezen boven knippen met botte scharen. Als ze je daarna zonder verdoving hechten schijnt dat mee te vallen in verhouding tot de pijn van de weeën. Ondanks het feit dat dit allemaal nogal negatief klinkt is de sfeer op de afdeling heel leuk en wordt er veel gelachen (voornamelijk door de mensen die niet moeten bevallen natuurlijk).
Het leukste wat ik tot nu toe op verloskunde heb gedaan is het opvangen van pasgeboren baby’s. Zodra de navelstreng doorgeknipt is wordt de baby aan je overhandigd en moet je de baby uitzuigen, in bad doen, wegen, meten, temperaturen, de oogjes zalven, prikjes geven, de navelstreng verzorgen en tenslotte aankleden. Aangezien ik inmiddels al vijf bevallingen gezien heb is het nu mijn taak om zelf bevallingen te gaan doen. Een klein beetje stress maar ik ben er van overtuigd dat het heel bijzonder gaat zijn, de gigantische papierberg die je nadien moet invullen buiten beschouwing gelaten.
Afgelopen week vond in Paramaribo de avondvierdaagse plaats. Een avondvierdaagse in Suriname is niet de avondvierdaagse zoals we die in Nederland kennen. Eigenlijk is het een combinatie van wandelen en carnaval vieren tegelijk. Alle wandelaars gaan als groepen verkleed, maken muziek en leggen al dansend de kilometers af. Echt heerlijk om al die heupen te zien bewegen! De groepen vertegenwoordigden verschillende instanties van Paramaribo waaronder het ziekenhuis waarin we met vieren stage lopen. De sfeer was echt perfect en we hadden geluk dat onze straat zowel vrijdag als zaterdag een onderdeel van het parcours was waardoor we de optocht vanuit onze voortuin konden aanschouwen. Hopelijk spreken de foto’s voor zich.
Na een inspannende week op de verloskamers hebben we er een rustig weekendje van gemaakt. Vooral zaterdag toen we wederom een dagje hebben gewinkeld, want zondag hebben we weer een van onze befaamde fietstochtjes gemaakt. Dit keer weliswaar geen 70 km zoals de vorige tocht, maar toch wel zo’n 30 km heen en daarna weer terug. De eindbestemming White Beach is een toeristische trekpleister en deze kant van Suriname wilden we toch ook wel eens met eigen ogen gezien hebben. Het is een kunstmatig aangelegd rivierstrand dat enkele jaren geleden nog een ongerept bos was en nu is omgetoverd tot een wit zandstrand met palmbomen en hutjes van stro. Omdat er in het prille begin een ongelukje met piranha’s is gebeurd is het stuk om te zwemmen afgebakend met ijzeren netten. Duikers controleren regelmatig de netten en life guards fluiten overtreders terug. Er zijn ook talrijke eet- en drinkgelegenheden tot zelfs een mooie pier met een terrasje. Op het eind van de dag konden we nog net op tijd onze handdoeken evacueren voor de vloed, het strandje bleek onderhevig aan getijden te zijn.
17 April 2007 - 07:59
Susan:
He Lieke,
interessant om te horen hoe het er daar aan toe gaat in het ziekenhuis. Moet toch wel een wereld van verschil zijn. De foto's spreken idd voor zich: mooi zeg! Gezien de laatste weken zijn aangebroken, zou ik zeggen; geniet er nog wat extra van he :) Om hier niet iedereen lastig te vallen met ellenlange verhalen, zal ik de rest op mail naar je zetten, haha. x Susan -
17 April 2007 - 08:55
Ingrid:
Mooie bikini! Staat mooi bij je bruine lijf! Schitterende foto's, vooral die met de palmbomen, hutjes en het nep strand. Ik werd wel een beetje naar van de bevallingsverhalen. Gelukkig heb ik het allemaal al achter de rug, anders werd het echt adopteren (van die mooie bruine kindjes). Groetjes van ons en nog effe genieten de laatste weken. -
17 April 2007 - 09:25
Wendy:
Prachtige overgang van uitscheurende vagina's naar de avondvierdaagse! Je maakt mooie foto's en schrijft leuke verhalen. Veel plezier nog!
XXX
ps Wij wonen inmiddels al acht dagen samen! -
18 April 2007 - 13:20
Ellen:
Hoihoi Lieke,
Leuk om zo die verhaaltjes altijd te lezen (je zou een boek moeten schrijven, hebt er echt wel talent voor). Naar wat ik uit de verhalen kan afleiden, lijkt het mij dat ge u daar wel goed amuseert. Geniet nog van de laatste weekjes daar (en vergeet het zonnetje niet mee te brengen als je terug komt :))
Groetjes
Ellen -
19 April 2007 - 06:14
Ingeborg:
Geweldige ervaringen! Zowel je stage als alles eromheen!
Wat mooi zeg. Geweldig! Die kleuren in de parade. Zo'n avondvierdaagse moeten ze hier ook 's inlassen :-)
En witte stranden met palmbomen! Wat een paradijsje! :-)
Geniet er nog goed van en we zien je snel weer !!
19 April 2007 - 12:44
Geert:
Hey meisje,
Ik ga maar eens snel een zonnebank opzoeken, anders loop ik strax als een witte pier naast je!
Nog een paar daagjes genieten maar! Tot snel!
Dikke kus!
Geert -
19 April 2007 - 17:00
Lonneke:
Hey Lieke,
Ik ben jaloers op je kleurtje!
Leuk al je verhalen, geniet nog maar lekker deze laatste weekjes, voor je het weet ben je weer terug!
Liefs Lonneke -
19 April 2007 - 18:14
Malou:
Heeeey Lieke,
Ik krijg donderdag de sleutel van ons flatje!! gaaf he. Dus dan ben je lekker op tijd thuis om te komen klussen en schilderen:)
Tot volgende week en geniet nog van je laatste weekje. Het zal wel heel erg wennen zijn als je weer thuis bent...
Ik ben trouwens erg benieuwd naar je surinaamse kadootjes!
xx Malou -
21 April 2007 - 00:00
Yvonne:
Ha Lieke,
Net terug van stappen in Eindhoven en ineens bedacht ik me dat ik al zo lang geen berichtje meer heb achtergelaten. En wat is er mooier dan een berichtje om 2 uur 's nachts? (want dat is het bij jou natuurlijk nu niet..)
Have fun! And see you soon!
ciao
Yvonne -
25 April 2007 - 11:47
Annabelle:
Ok, ik adopteer. Of een keizersnede, dat is toch minder erg? Ben je trouwens al Rixje van Beeck tegengekomen? Die loopt nu ook CoSchap in Paramaribo. In ieder geval zit het er voor jou weer op over een paar daagjes! Heel veel plezier met vrolijke Surinamers en geniet nog van de mooie omgeving. Tot snel!